Waar eens circusartiest Bob Kion zijn herberg had
“De Ouwe Meerpaal” brengt de herinnering terug aan een vroegere dorpsgenoot, Bob Kion die bekend werd als circusartiest over de hele wereld.
Kion werd geboren aan de Zwarteweg in Vijfhuizen op 22 mei 1920. Na enkele jaren verhuist de familie Kion naar Haarlem.
Bob Kion had al vroeg in zijn jeugd belangstelling voor het circus, en dan vooral voor acrobatiek en evenwichtskunst. Zodra een circus in Haarlem was, was Bob op het terrein om een handje te helpen. Hij wilde circusartiest worden en niets anders. En het lukte hem, weliswaar niet zonder slag of stoot, maar na verloop van tijd verscheen de naam Kion op de programmabladen. Eerst nog met kleine aanduiding, maar hij kreeg steeds meer bekendheid. Het leidde er zelfs toe dat Circus Renz hem een contract aanbood, zoals Circus Sarrasani dat later ook deed, Kion kwam aan de top. In het circus ontmoette hij een Zweedse circusartiste: Irmgard Kora.
Ze trouwden en besloten hun circusactiviteiten samen voort te zetten. De tweede wereldoorlog maakte echter een einde aan hun werk. In 1943 werd Bob Kion door de Duitsers, verdacht van ondergrondse activiteiten gearresteerd en naar een concentratiekamp in Duitsland gestuurd. Hij slaagde erin, als een ware circusartiest, te ontsnappen. Na de bevrijding reisde Irmgard, die toen in Zweden verbleef, naar Duitsland om haar man op te zoeken. Zij vond hem in het door Russen bezette gebied.
Koning van Egypte
Ze startten opnieuw en reisden een groot deel van de wereld over: de Scandinavische landen, Engeland, Frankrijk, Italië, Afrika en Egypte. In Egypte kon zomaar midden in de nacht het park worden ontruimd en kregen ze de opdracht om voor een “uitgelezen gezelschap” een voorstelling te geven bij het licht van schijnwerpers. Dat gezelschap bestond uit niemand minder dan voormalig koning Faroek en veertien van zijn getrouwen.
De Kions zwierven met hun show over de hele wereld met enorm succes. Wat ze presteerden was ook heel bijzonder; ze liepen in Afrika zonder vangnet over de beruchte Duivelskloof (1 kilometer diep) en haalden daarbij ook nog eens verschillende toeren uit.
Intussen was het gezelschap uitgebreid met Frits, Irmgards neef. Ook Karin, de dochter van Bob en Irmgard toonde aanleg voor het artiestenwerk. In het buitenland trad ze al heel jong op. In ons land was dit niet toegestaan in verband met haar leeftijd.
In 1960 koos Kion na vele tournees ervoor met zijn team onder de naam Troupe Kion alle reizen voor gezien tehouden en een rustplek te vinden in Vijfhuizen, zijn geboorteplaats.
Hij betrok “De Ouwe Meerpaal” die hij als herberg inrichtte. Op 1 september 1960 werd zijn “herberg” door de burgemeester van Haarlemmermeer, mr. G. C. van der Willigen symbolisch geopend. Dat etablissement werd de plaats waar Bob zijn gasten kon vertellen over zijn boeiende leven. Terug in Vijfhuizen besloot Kion voor de dorpelingen een gratis voorstelling te geven op het sportrein van D.S.O.V. op 13 oktober 1960. De opbrengst kwam ten goede aan de Stichting tot Bestrijding van Kinderverlamming.
De voorstelling werd een enorm succes. De IJmuider Courant beschreef alles heel uitvoerig en constateerde toen al: ”Vijfhuizenaars hebben nu eenmaal de eigenschap dat zij- wanneer in het dorp iets te doen is - spoedig in feeststemming zijn.”
Reint Buser