Boomplant dag voor Groot en Klein

In park Vijfhuizen werken we aan het vergroten van de biodiversiteit en CO2 reductie met de opzet van een boomgaard en natuurtuin. Er is dit jaar al een paddenpoel aangelegd met beplanting, we hebben appel/peren/ pruimenbomen en twee tamme kastanjes geplant en veel planten en struiken die vlinders, bijen en vogels aantrekken.

boomplant dag 2024 01Op zaterdag 16 november is iedereen welkom op onze boomplantdag.

We gaan dan de haag om de boomgaard planten met meer dan 500 kleine boompjes die we van MeerBomen.NU hebben gekregen. Ook planten we die dag weer verschillende fruitbomen.

We willen dat graag voor- maar vooral sámen met het dorp doen. Dus komt allen! De boompjes staan al klaar, je hoeft alleen een schep mee te nemen.

Voor deze gelegenheid hebben we tenten opgezet in het park. Daar is voor volwassenen en voor de kinderen wat lekkers te eten en te drinken. Maak het extra feestelijk door daarna een steen te komen schilderen, die je meeneemt of weer doorgeeft.

boomplant dag 2024 02Help je mee? Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een park met meer bomen, planten, bloemen, dieren en saamhorigheid. Je hoeft je niet op te geven,

Wil je meer informatie of wil je meedoen als vrijwilliger (bijv. voor hulp bij het stenen schilderen of bij de catering), of wil je een keer meewerken in het park op de laatste zondag van de maand van 10:00-12:00 uur, mail dan naar .

Natuurtuin Vijfhuizen

Beste vrijwilligers van de Natuurtuin en geïnteresseerde meelezers.

We hebben een goede start gemaakt met de inrichting van onze Vijfhuizense Natuurtuin. De afgelopen maanden is de takkenril gemaakt, de paddenpoel gegraven en beplant en de eerste salamanders zijn erin uitgezet (en 1 pad!!) 

Ook is gestart met de aanleg van de haag die om de boomgaard gaat komen, en zijn de eerste zes fruitbomen en bessenstruiken gepland. 

Wat vooral belangrijk is: we doen het samen, het dorp is geïnteresseerd en we hebben echt leuke werkzondagen (gehad). 

Het artikel uit de HC nieuws (17 juli jl.) over het werkbezoek van het Algemeen bestuur van het Recreatieschap en de wethouders van de aangesloten gemeenten is bijgevoegd.

Als vrijwilligersgroep hebben we ervoor gekozen om elke laatste zondag van de maand in het park te werken, van 10-13 uur.

Data zijn dus:

  • Zondagochtend 28 juli
  • Zondagochtend 25 augustus
  • Zondagochtend 29 september
  • Zondagochtend 28 oktober

Iedereen van de “meelezers” die aan wil sluiten is van harte welkom.

In november gaan we verder met het planten van de haag rond de boomgaard. We zullen zorgen dat ervoor gemaaid is zodat de jonge boompjes niet overwoekerd worden door gras…

De boompjes van de haag krijgen we van meerbomen.nu.  Afspraak is dat we samen met een team vrijwilligers van meerbomen.nu en die van ons de boompjes gaan “oogsten”, dus uitsteken in een natuurgebied waar voor toestemming is gekregen om de boompjes / zaailingen mee te nemen. Dat doen we op 

  • Zondagochtend 10 november
  • Zaterdagmiddag 16 novembervanaf 13 uur (‘s morgens komt Sinterklaas op tv) gaan we met het hele dorp en hopelijk met veel kinderen en hun ouders de bomen in de haag planten. Hoort zegt het voort, we willen dan 800 boompjes planten. We maken er een feestje van op die dag. 

We hopen iedereen zo weer goed geïnformeerd te hebben en zien iedereen graag op zondagochtend en zeker ook op 10 en 16 november!!

Hartelijke groet

Werkgroep Duurzaamheid

Bijlage: pdfWerkbezoek Natuurtuin - HC nieuws 17 juli 2024

Verduurzamen en Buurkracht

In mei heeft de Werkgroep Duurzaamheid en Biodiversiteit, in overleg met het Bestuur van de Dorpsvereniging, besloten om voor het onderwerp samen werken aan duurzaamheid op te trekken met Buurkracht.  Dit heeft in juni heeft geresulteerd in een flyer met vragenlijst over verduurzaming. Veel bewoners toonden interesse in deelname aan het buurtteam. Dit resulteerde in de oprichting van drie sub werkgroepen die afgelopen maanden verschillende “duurzame” onderwerpen hebben uitgewerkt. En de uitkomsten hiervan worden in november en december gepresenteerd aan alle belangstellende Vijfhuizenaren.

  • Werkgroep Groene Daken: organiseert op 19 november 2024 een gezamenlijke inkoopactie voor groene daken om bewoners te helpen bij het vergroenen van hun daken.
  • Werkgroep Warmtepompen: op 26 november 2024 informeert en stimuleert de werkgroep buurtbewoners over warmtepompen en de aanschaf van aanschaf hiervan
  • Werkgroep Energieopslag: op 10 december 2024 komen de mogelijkheden voor het opslaan en gebruiken van zelf opgewekte zonne-energie aan de orde.

De bijeenkomsten worden gehouden in het dorpshuis D’ Oude Waterwolf.

Voor alle drie de data geldt: inloop vanaf 19.30 uur en start om 20.00 uur.

Biodiversiteit in de belangstelling

'Akkerdistel is in park niet welkom'

[VIJFHUIZEN] Biodiversiteit. Steeds meer mensen gaan het belang er van inzien. Het stemt Annelies de Leeuw en Mariken Straat tot grote vreugde.

Park5huizen artHet noordelijke deel van Park Vijfhuizen moet een geweldige oppepper krijgen. Deze hoek van het groengebied tussen het dorp en de Drie Merenweg is saai en sober ingericht en moet veel aantrekkelijker worden. Nadat vorig jaar in juni een inventarisatie heeft plaats gevonden van wat er allemaal groeit, bloeit, kruipt en vliegt wordt stapje voor stapje het ecologisch inrichtingsplan gevolgd. Het is opgesteld door de werkgroep Biodiversiteit van de dorpsvereniging van Vijfhuizen. 

De krant sprak met twee leden van de werkgroep over de voortgang. En daar zijn projecttrekker Annelies de Leeuw en Mariken Straat heel enthousiast over. De twee zorgen ook nog eens voor een soort kruisbestuiving aangezien Mariken op een van de drie percelen in het park tevens actief is met Bee Heroes. Deze vrijwilligersgroep zet zich in voor mens, bij en biodiversiteit en beheert bloemenvelden voor bestuivende insecten. Precies wat de vrijwilligers van de werkgroep Biodiversiteit ook doen. Samen sterk dus. En dat begint z’n vruchten af te werpen, ziet het tweetal. “We merken dat steeds meer dorpsgenoten betrokken raken bij groen en biodiversiteit. Het leeft."

Biodiversiteit of soortenrijkdom is waaruit onze natuurlijke wereld bestaat. Planten, dieren en micro-organisme werken samen in één ecosysteem en zorgen zo voor evenwicht in de natuur, Het vormt een complex en voor het voortbestaan van de mens, noodzakelijk netwerk. Om de biodiversiteit in het lege en winderige deel van het park te bevorderen, is de dominante akkerdistel niet welkom. Binnenkort wordt begonnen met de bestrijding ervan. Mariken omschrijft de plant als volgt: ‘Een geweldige bestuiversplant en dus goed voor de bijen. Maar van alle distels het lelijkste jongetje van de klas die zich snel vermeerdert door wortelgestel en zaad'. De distel wordt bestreden door deze uit de grond te trekken waardoor je de plant uitput, legt Annelies uit. "We gaan dit doen op woensdag 15 mei om 10 uur en op zaterdag 25 mei om 13 uur. We maken dan ook takkenrillen. Vele handen maken nog steeds licht werk en daarom hopen we dat veel mensen komen helpen. Verzamelen bij de speeltuin in het park. We maken er een gezellige boel van. Aanmelden kan via: .

Annelies de Leeuw is alvast begonnen met het verwijderen van de akkerdistel.

Artikel: Frans Witteman - HC-nieuws

Plannen Natuurtuin in Park Vijfhuizen

Plannen Natuurtuin in Park Vijfhuizen, we hebben goed nieuws. 

In 2023 hebben we hard gewerkt aan de concretisering van de plannen, samen met een enthousiaste werkgroep en met hulp van twee ecologen. Dit heeft geleid tot een geheel omvattend plan voor de natuurtuin in het  park, het “Ecologisch en Recreatief Plan Natuurtuin in Park Vijfhuizen”. Hierin staat hoe de natuurtuin/boomgaard  er in de toekomst gaat uitzien. En wat de fasering van de inrichting van de natuurtuin is.  Ook staat aangegeven voor welke doelsoorten we de natuurtuin gaan inrichten en welke planting daarbij hoort. 

In december 2023 is dit plan goed gekeurd door het algemeen bestuur van het recreatieschap Spaarnwoude, die de eigenaar is van de grond. We kunnen nu dus daadwerkelijk aan de slag!!!

pdfEcologisch recreatief plan natuurtuin in park Vijfhuizen
pdfMoodboard natuurtuin Vijfhuizen

Op 19 maart wordt een avond voor de vrijwilligers, die zich hebben gemeld bij verschillende acties en oproepen, een avond georganiseerd. Ze worden bijgepraat over Het Ecologisch & Recreatieplan Vijfhuizen (Noord) en er zal worden besproken voor welke stappen de vrijwilligers kunnen worden ingezet. Verder heeft het recreatieschap eind januari de eerste meidoorns gepland voor de geplande Zeeuwse heg.

Werkgroep Duurzaamheid

De werkgroep bestaat uit dorpsgenoten, die gezamenlijk de nodige expertise hebben op het gebied van duurzaamheid, energietransitie, biodiversiteit en juridische thema’s.

De werkgroep fungeert als een adviesgroep aan en voor het bestuur van de dorpsvereniging. De taken van de werkgroep zijn:

  • Reageren en adviseren op beleidsstukken van de gemeente of andere instanties op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit;
  • Kennisbank en vraagbaak zijn voor deze focusgebieden voor het bestuur en de leden van de VDV;
  • Initiatieven ontplooien om de dorpsgenoten voor te bereiden op de  energietransitie.

De werkgroep organiseert informatieavonden over de energietransitie en het vergroenen van Vijfhuizen. Voor vragen over bovengenoemde onderwerpen kunt u contact opnemen met de werkgroep via .

Belangrijke links:

Vereniging Dorp Vijfhuizen
Mient 25
2141 TA  Vijfhuizen 
E: